Çfarë është Bitcoini, paraja virtuale që po përhapet me shpejtësi marramendëse? (Foto)

Në vitin 2010 ka ndodhur një ngjarje historike në botën e financave, kur një person ka blerë një picë. Nëse nuk keni dëgjuar për këtë ngjarje, mos u brengosni se nuk jeni i vetmi.

Gjërat kanë ndryshuar shumë prej atëherë. Shfrytëzimi dhe vlera e bitcoinit ka shkuar në qiell. Nëse piceria do t’i rruante ato 10 mijë bitcoinët me të cilat ishte kryer pagesa, ndoshta nuk do të hynin në histori, por do të ishin shumë të pasur që vlera e sotme e tyre do të ishte rreth 23.5 milionë euro (1 BTC = 2,356.29 euro, me 25.05.2017).

Në mars të këtij viti, për herë të parë, çmimi për një bitcoin u ngrit mbi vlerën e një unce ari (1 uncë = 28.3495 gramë).

Vlera në rritje e bitcoinit është si rezultat i rritjes enorme të popullaritetit të tij në vitet e fundit. Në vitin 2009 kishte më pak se 10 mijë transaksione në bitcoinë. Vetëm në janar të këtij viti kjo vlerë është trefish më e madhe. Sipas analistëve, kjo ndodhë pasi që investitorët vlerësojnë se vlera e bitcoinit është më e qëndrueshme se disa investime tjera, si dhe me rritje e popullaritetit në Azi.