Sonila Meço: Ka dështuar shteti, politikisht, ligjërisht, ekonomikisht

Po për çfarë ekonomie flasim sot? Çfarë ndihme kërkojnë t’u japim? Po sa raporte jashtë propagandës duhet të lexojmë që të bindemi se jemi keq, më keq se Maqedonia e një krize shumvjeçare politike a Bosnje-Hercegovina e një shteti te shkalur që mbahet ende në një letër Dayton-i dalë boje. Ja një nga produktet e kuzhinës së pushtetit, servirur nga kazanët – mediat sipas fjalorit kryeministror – që citojnë institucionet ndërkombëtare:

Të ardhurat e Shqipërisë për vitin 2016, ishin sa 30% e mesatares së BE-së, po aq sa në vitin 2012. Teksa vendet e tjera të rajonit shënuan rritje të ndjeshme, duke e lënë shumë pas vendin tonë. Rritjen më të madhe e shënuan Maqedonia dhe Turqia, duke zgjeruar përkatësisht me 4 dhe 11 pikë përqindje të ardhurat e tyre në katër vitet e fundit, në raport me Bashkimin Europian. Përmirësime me 3 pikë përqindje, bëri edhe Bosnje-Hercegovina dhe Mali i Zi. Vetëm Serbia ka shënuar ulje me një pikë përqindje. Prej vitit 2012, procesi i konvergjencës – që nënkupton një rritje më të shpejtë të Shqipërisë në raport me shtetet europiane, në mënyrë që t’i afrohemi gradualisht mesatares së BE-së – është përkeqësuar. Që prej vitit 2016, në renditjen totale të vendeve të BE-së dhe atyre që aspirojnë të bëhen pjesë e familjes së përbashkët europiane, Shqipëria është e fundit. Edhe Bosnje-Hercegovina që ishte e fundit në këtë renditje, e ka lënë pas Shqipërinë në vitin 2016. Shqipëria ka ndërkohë dhe pagën minimale më të ulët në Europë, jo vetëm në vlerë absolute, por edhe të matur sipas fuqisë blerëse.

Do të mjaftonte një tregues si ky, që bilanci katërvjeçar të alarmonte çdo drejtues qeverie e të shqetësonte çdo shqiptar. Do të mjaftonte kjo “tepsi” e mangët që nuk shuan dot urinë e shqiptarëve, që çdo drejtues qeverie të mbante përgjegjësi në emër të përveçëm e më pas si pjesë koalicioni. Por shtuar edhe pranimin duarlart të dështimit të sistemit që u premtua të ndërtohej katër vjet më parë, atëherë elektorati nuk ka nevojë as për manifest e as për t’u përvëluar në zhegun e qershorit për të dëgjuar premtimet e radhës. Ka dështuar shteti, politikisht, ligjërisht, ekonomikisht!