Reagon Ministria e Jashtme greke për pllakën e Çamerisë në Sheshin “Skënderbej”

Ministria e Jashtme greke ka publikuar sot një deklaratë për shtyp lidhur me pllakën e Çamerisë në Sheshin Skënderbej, duke e quajtur Filatin si zonë greke.

Vendosjen e pllakës së Çamerisë, ata e quajnë si provokim nga ana e qeverisë shqiptare, me qëllim për të acaruar mardhëniet e fqinjësisë mes dy vendeve, duke ushtruar në këtë mënyrë një farë presioni të hapur ndaj Tiranës.

Deklarata e plotë:

Njoftimi i Ministrisë së Jashtme lidhur rinovimin e sheshit qendror të Tiranës

E hënë, 26 qershor, 2017

Ne dënojmë vendosjen, në sheshin e rinovuar qendror të Tiranës,  gurët nga pjesë të ndryshme të Ballkanit, duke përfshirë zonën greke të Filatit. Këto gurë, në të cilat janë gdhendur emrat e zonave të tyre të origjinës, përbëjnë një vepër që simbolizon “unitetin e tokave shqiptare” dhe është padyshim një veprim i qeverisë që kultivon dhe fsheh irredentizmin.

Kjo është edhe një sfidë në emër të qeverisë shqiptare, e cila haptazi minon marrëdhëniet e mira fqinjësore. Nëpërmjet kësaj praktike, provon mbështetjen qendrore për tendencat e acarimit kundër vendeve fqinje të Shqipërisë, siç është përmendur në mënyrë specifike emrat e disa zonave të shteteve të Ballkanit.

Ministria e Punëve të Jashtme ka bërë dhe kryen të gjitha performancat e nevojshme, duke informuar miqtë, partnerët dhe organizatat ndërkombëtare. Duke respektuar procesin zgjedhor në vendin fqinj, ai nuk ka lëshuar ende asnjë njoftim publik që mund të jetë keqkuptuar dhe shtrembëruar si ndërhyrje në procesin parazgjedhor.

Kjo në asnjë mënyrë nuk do të thotë se ne do të tolerojë sjelljet që janë në kundërshtim me frymën evropiane të bashkëjetesës paqësore dhe bashkëpunimit dhe të shkelin parimin themelor të mbajtjes së marrëdhënieve të mira fqinjësore , një nga parakushtet themelore për kursin Evropian të Tiranës. Për fat të keq, ende ka qëndrime të rrezikshme dhe të vjetruara të shekullit të kaluar, që minojnë progresin dhe prosperitetin e rajonit dhe kijojnë një barrierë në të ardhmen europiane të Shqipërisë.

http://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/anakoinose-upourgeiou-exoterikon-anaphorika-me-alutrotikou-kharaktera-ergo-anaplases-kentrikes-plateias-tiranon.html