Albspirit

Media/News/Publishing

Albance su Prebili jer su Albanci

Dobro jutro! Ministar Šaranović je slagao. Motiv za napad u Zelenici je bio etnička mržnja prema Albancima. Ako sada neko po Albaniji i Kosovu kao odgovor isprebija ljude sa crnogorskim tablicama, ko će biti kriv?

Ne zaboravite da se priključite našoj Viber zajednici u kojoj vas informišemo u realnom vremenu i direktno odgovaramo na vaša pitanja. Potražite nas na ovoj aplikaciji.

Albance su prebili jer su Albanci

Prebijanje Albanaca u Zelenici je glavna vijest u albanskim medijima od subote. Kod nas se RTCG, Vijesti i ostali provladini mediji se ponašaju kao da se ništa nije desilo. Kao da nisu na sred Jadranske magistrale, međunarodnog saobraćajnog koridora, odvojili ljude zbog njihovog porijekla i prebili ih iz čista mira. Kao da se ovo nije desilo u zemlji čiji su državljani samo prije 30ak godina iz istih razloga na silu izvučeni iz voza i pobijeni.

I ubice u Štrpcima, i ove napadače iz Zelenike inspirisala je ista ideologija i ista mržnja. Nemojte da se pravimo ludi.

Problem je što se Vijestima ovaj napad ne uklapa u priču da sve incidente ovog tipa kurira i kreira DPS i bivši ANB. Možda je i ovo sada iskoordinisano od strane bivših agenata ANB-a iz spuškog zatvora? Možda ne bi trebao da pišem o ovome da ne širim mržnju?

To je logika vladajućeg svjetonazora. Ko god priča o gorućem problemu, diže tenzije. A gorući problem je to što nam je omladina dobrim dijelom radikalizovana. Đeca maturiraju uz Baju malog knindžu i Danicu Crnogorčević, omladina nam provodi vrijeme po bratstvima pravoslavne omladine i raznim noćnim vukovima, po navijačkim grupama đe ih uče kako da budu muškarci i mrze sve izdajničko i nevjerničko. Sve su to “sobe” za regrutaciju u službe i organizovani kriminal. Što je na Balkanu jedno te isto.

Niko ne priča ništa pravoslavnoj (srpskoj) radikalizaciji, koja nam regrutuje mlade da idu u Ukrajinu, koja je elementarno i medijski nepismena i guta vagnerovsku propagandu koja im se servira sa IN4S-a, Borbe, Telegram i Tiktok kanala. Jer je termin vjerske radikalizacije vjerovatno rezervisan samo za islam.

Zbog te radikalizacije, proslava Božića u Srpskom svetu je postala vrijeme strijepnje za sve one koji ne pripadaju većinskoj ideologiji.

Kad sam vidio imena napadača koje su prvi objavili albanski mediji, otišao sam na njihove profile na društvenim mrežama, i sačekalo me ono što sam pretpostavljao da će me sačekati. Red mržnje, red mahanja rusko-srpskim zastavama, red ikonografije beogradskih fudbalskih klubova. Lažno vjerovanje i lažna religioznost.

Ipostavilo se da sam bio u pravu kada sam kolegama rekao da su maskirne uniforme vjerovatno one koje su napadačima ostale sa očevog služenja vojnog roka. To se obično nosi u lov i u berbu Badnjaka, tradiciju koja se pretvorila u obično pijančenje i nacionalističko orgijanje. Odmah sam se sjetio fotografije Zorana Mikića iz Ure kada se prije par godina slikao sa drugom u uniformi Vojske Jugoslavije. Da čestita Badnji dan.

Grupa huligana je vjerovanto pošla u brda iznad Zelenike da ubere badnjake, i u povratku su vjerovatno nastavili pijančenje u nekoj kafani pored puta. Albanci su se našli u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu, kola su im se pokvarila i stali su đe nisu smjeli. Ovi “pravoslavni omladinci” su prepoznali “šiptare” i ubili ih od batina.

Kao i uvijek neko je u isprekidanom lancu komandovanja u sektoru bezbjednosti pomislio da “ne treba dizati tenzije” i da su “neka đeca samo malo pila” i ministra obavijestio da je sve samo mali saobraćajni incident. Ili, još gore, ministru su rekli što se desilo, a on je riješio da sve zataška. Da li zato što su iz porodica bliskih njegovoj partiji i koaliciji, da li zato što su bliži rođaci napadača aktivisti pa i popisivači, ostaje da se sazna. Kada se saznaju i javno saopšte imena svih napadača, i kada vidimo da ovi huligani nisu slučajno pozapošljavani po državnim firmama i institucijama.

I na kraju, paradoks je da o ovome pišem ja, a da albanske partije iz vladajuće koalicije ćute. Ćute mnogi ovih dana po Crnoj Gori. Sve dok njima ne pokucaju na vrata.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

 

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

Please follow and like us: